Diabetes Mellitus


Wat houdt Diabetes in?

Diabetes wordt in de volksmond ook wel suikerziekte genoemd. De officiële naam is diabetes mellitus.

Bij diabetes mellitus kan het lichaam de bloedsuiker niet meer goed houden. Normaal regelt het lichaam de bloedsuikerspiegel heel precies, met het hormoon insuline.

Er zijn twee types diabetes:

Diabetes type 1:

Het lichaam maakt zelf geen insuline meer aan. Dus er moet insuline gespoten worden.

Diabetes type 2:

Het lichaam reageert niet meer op de insuline. Orale medicatie wordt dan ingezet om de glucose op te kunnen nemen in de lichaamscellen. En/of het verlagen van het lichaamgsgewicht zorgt er voor dat de cellen weer ontvankelijk worden voor opname van de glucose.

Als insuline zijn werk niet kan doen, loopt de bloedsuiker veel te hoog op. De bloedsuiker blijft dan in het bloed zitten en kan niet gebruikt worden als brandstof. Daardoor ben je moe, heb je dorst en moet je veel plassen. Want het lichaam wil de suiker uit het bloed op een andere manier kwijtraken.

Het is daarom erg belangrijk om diabetes zo snel mogelijk en goed te behandelen. Naast het probleem met bloedsuiker zijn ook vaak het cholesterol en de bloeddruk te hoog.

De alvleesklier maakt insuline, die in het bloed komt. Soms maakt  het lichaam geen insuline meer, of te weinig. Bij veel mensen reageert het lichaam ook niet meer goed op insuline.

Bloedsuiker heet officieel 'bloedglucose'. Geen mens kan zonder glucose, want dat is de brandstof voor het lichaam waarop alle spieren en organen werken. Glucose haalt het lichaam uit koolhydraten in de voeding.

Koolhydraten zitten niet alleen in zoete dingen, zoals suiker en fruit, maar ook in sommige groenten, melk, brood en aardappelen en andere soorten zetmeel. Van koolhydraten maakt het lichaam glucose; die komt in het bloed terecht als bloedsuiker en gaat naar alle lichaamscellen voor energie. Maar te veel is niet goed.

 

Rol diëtist

De diëtist geeft uitleg over de relatie voeding (met name de koolhydraten) en bloedglucosewaarde. Welke voeding heeft er invloed op en hoe kan dat dan het beste genuttigd worden. Tevens geeft zij informatie over hypo's en hypers en wat dan te doen. Door ook het gewicht te monitoren en eventueel andere medische aandoeningen die spelen mee te nemen in de behandeling wordt er een uitgebalanceerd advies opgesteld. De diëtist heeft regelmatig overleg met praktijkondersteuner en/of diabetesverpleegkundige en/of huisarts zodat de behandeling optimaal is.

brood_2.jpg

Waar zitten suikers in?

Melksuiker (lactose) zit onder andere in melk, karnemelk, vla en yoghurt. Vruchtensuiker (fructose) zit onder andere in fruit en vruchtensappen. Pure suiker (saccharose) zit onder andere in koek, gebak, snoep en frisdrank. En koolhydraten zitten in brood, aardappelen, peulvruchten, graanproducten, pasta en rijst.

 

Waar kunnen wij bij helpen?

Naast het opstellen van uw persoonlijk voedingsadvies begeleiden wij u bij het u zich eigen maken van het 'nieuwe' eetpatroon. Wij kunnen in overleg met u een licht of matig  of streng koolhydraatbeperkt dieet opstellen met daarbij aandacht voor goed vervangen nutriënten en voldoende variatie.

Dat het een blijvende gezonde leefstijl moet worden, is soms lastig te bevatten en ook te handhaven. Coaching en peridodieke evaluatiegesprekken met één van ons kunnen u daarin steunen.

Tevens kunnen wij u praktische tips geven als hoe om te gaan met uw eten bij sporten, bijzondere gelegenheden zoals feestjes en verjaardagen en tijdens vakanties.

 

 

diabetes_risico_schijf.jpg