nl gb

Koolhydraten


Mischien denkt u nu, koolhydraten die zijn toch slecht? Maar het tegendeel is waar. In een gezonde voeding horen juist de koolhydraten. Om elke dag weer energie te kunnen leveren heeft ons lichaam brandstof nodig. Een belangrijke brandstof leverancier zijn de koolhydraten! Natuurlijk hangt het af welke koolhydraten u dan neemt. Andere namen voor koolhydraten zijn zetmeel en suikers.

 

Koolhydraten zijn onder te verdelen in:

  • Melksuiker (lactose) zit onder andere in melk, karnemelk, vla en yoghurt.
  • Vruchtensuiker (fructose) zit onder andere in fruit en vruchtensappen.
  • Pure suiker (saccharose) zit onder andere in koek, gebak, snoep en frisdrank
  • En koolhydraten zitten in brood, aardappelen, peulvruchten, graanproducten, pasta en rijst.

De laatste groep koolhydraten, die zitten in de onbewerkte (ongeraffineerde) graanproducten zoals volkoren brood, volkoren crackers, zilvervliesrijst, volkorenpasta, quinoa en bulgur zijn de meest verantwoorde keuzes. De voordelen van deze koolhydraten zijn:

  • Vezelrijk
  • Geven verzadiging
  • Worden langzaam opgenomen in het bloed, waardoor uw bloedsuikers minder snel stijgt.
  • Bron van vitamine B




koolhydraten_asortie.jpg

Tip!

Om een goed uitgebalanceerde voeding te hebben wordt aanbevolen om ongeveer de helft van uw voeding te laten bestaan uit koolhydraten. Waarvan bij voorkeur met mate het gebruik van producten die rijk zijn aan suiker (saccharose), omdat deze vaak veel vetten en calorieën bevatten, zoals koek en gebak.

Pasta is dus geen vetmaker! Probeer eens een spaghetti bolognese te maken met volkoren pasta. U zult merken dat u veel sneller verzadigd bent, dan wanneer u witte pasta neemt.