nl gb

vettem.jpg

Vetten


Vetten hebben in het algemeen een "slechte" naam. Het is en blijft een feit dat een vetrijk eetpatroon een belangrijke oorzaak is van overgewicht. Er wordt vaak gedacht: "ik eet niet vet", maar dan worden de vetten die verwerkt zitten in producten vaak vergeten.

Een teveel aan vet in voeding veroorzaakt niet alleen overgewicht, maar brengt veel meer complicaties met zich mee en kan het risico op hart- en vaatziekten verhogen. Naast de hoeveelheid vetten die je binnen krijgt, is ook het soort vet van belang.

Er zijn 4 verschillende soorten vet:

  1. Onverzadigde vetten
  2. Essentiële vetzuren
  3. Verzadigde vetten
  4. Transvetten


Onverzadigde vetten
Onverzadigde vetten worden ook wel "de oké vetten" genoemd. Ze spelen een belangrijke rol bij het voorkomen van hart- en vaatziekten. Onverzadigde vetzuren helpen namelijk mee om het cholesterolgehalte van het bloed gezond te houden. 

 

Essentiële vetzuren
Sommige onverzadigde vetten zijn essentieel. Dit houdt in dat het lichaam ze niet zelf kan maken. De meest bekende essentiële vetzuren zijn linolzuur (Omega-6) en linoleenzuur (Omega-3).

Verzadigde vetzuren
Verzadigd vet wordt ook wel "verkeerd vet" genoemd. Dit komt omdat de verzadigde vetten het cholesterolgehalte in het bloed kunnen verhogen. Hierdoor is er meer risico op hart- en vaatziekten.

Uit recent onderzoek blijkt dat niet alle verzadigde vetten zo slecht zijn. Het gebruik van kokosolie en roomboter werd altijd als ongezond gezien, maar deze verzadigde vetten blijken niet veel effect op het cholesterolgehalte te hebben.

Tip
Als broodbeleg kun je ook eens vis nemen, zoals makreel, gerookte zalm/heilbot/forel of een heerlijke eigengemaakte tonijn- of zalmsalade.


Transvetten
Transvetten zijn net als verzadigde vetten 'verkeerd vet'. De transvetten kunnen net als de verzadigde vetten het cholesterolgehalte in het bloed verhogen.