nl gb

Doorligwonden/Decubitus


Wat zijn doorligwonden?
Wanneer je lange tijd in de zelfde houding zit of ligt vermindert de doorstroming van het bloed in het lichaam. Daardoor kan te weinig zuurstof in sommige delen van de huid en het weefsel daaronder komen. Dit gebeurt vooral op plaatsen waar de botten en gewrichten vlak onder de huid liggen. Op deze manier kunnen oppervlakkige tot diepe wonden ontstaan. Ook door schuiven of glijden in bed of stoel kan de huid kapot gaan. De hielen en stuit zijn plaatsen waar doorligwonden makkelijk kunnen ontstaan.

Als je veel op bed ligt, veel op een stoel zit of binnenkort door een ingreep langere tijd in bed moet liggen, bestaat de kans op doorligwonden (decubitus).

Vaak is er ook sprake van een slechte voedingstoestand. Hierdoor wordt de huid veel kwetsbaarder.

 

Rol diëtist
Het verlagen van het risico op het ontwikkelen van decubitus door het opheffen van de verminderde voedingstoestand. De diëtist is de persoon om ervoor te zorgen dat de genezing van de wond snel verbeterd. Door specifieke voedingsadviezen met de nadruk op meer eiwitten en energie, zal de wond sneller genezen. Aan de hand van het stadium van de wond wordt dan door de dtist berekend hoeveel extra eiwitten en energie er nodig is.

 

 

Waar kunnen wij mee helpen?

Om ervoor te zorgen dat de doorligwond geneest, gaan we samen met jou kijken naar je eetpatroon en de ernst van de doorligwond. Aan de hand hiervan gaan we dan je eiwit- en energiebehoefte berekenen en krijg je adviezen over vitamines A, C en E en Mineralen Fe (ijzer) en Zn (zink). Daarnaast is het van belang dat je voldoende drinkt; 1½-2½ liter per dag.

Indien het niet lukt om met gewone voeding aan voldoende eiwitten en energie te komen, bespreken wij met je wat de mogelijkheden zijn om dit aan te vullen met speciale dieetvoeding.