nl gb

Kanker


Wat houdt Kanker in?

Kanker is een aandoening die wordt gekenmerkt door de onbeheerste groei van weefsels door een aanhoudende celdeling. 

Er zijn verschillende soorten kanker.

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Gevolgd door borstkanker en darmkanker. 

Bij kinderen is leukemie de meest voorkomende vorm van kanker. Terwijl bij adolescenten en jonge volwassenen lymfklierkanker, zaadbalkanker en melanoom het vaakst voorkomen. Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen van 30 jaar en ouder. Bij mannen tussen 30 en 45 jaar komt melanoom het vaakst voor en bij mannen ouder dan 45 jaar prostaatkanker.

 

Rol diëtist

Voeding kan een belangrijke rol spelen bij het voorkomen van kanker. Veel onderzoeken hebben bewezen dat bepaalde bestanddelen, zoals anti-oxidanten, in voedingsmiddelen de werking van kankerverwekkende stoffen tegen kunnen gaan.

Mocht kanker al aanwezig zijn, dan kan de diëtist met allerlei tips, zoals bij misselijkehid na chemokuur of hoe aan te sterken geven. Om de voedinsgtoestand zo optimaal mogelijk te houden. Hierbij kan ook gedacht worden aan dieetpreparaten, waartoe de diëtist gemachtigd is om voor te schrijven.

 

 

 

kanker.jpg

 

 

Waar kunnen wij bij helpen?

In elk stadium van de ziekte kanker kunnen wij u voedingsadviezen geven aan de hand van uw huidige eet- en drinkpatroon. Wij houden rekening met uw aanwezige klachten en medicijngebruik en kunnen praktische tips geven, zoals wat te doen bij misselijkheid of vermoeidheid. Zodat uw voedingstoestand zo optimaal mogelijk blijft en u zo sterk mogelijk er in blijft staan. Tevens kunnen wij uw gewichtsverloop monitoren, zodat er tijdig ingegrepen kan worden. Mocht gewone voeding niet toereikend zijn, kunnen wij u ook speciale dieetvoeding adviseren en dit voor u regelen.