nl gb

Stoppen met roken


Waarom is stoppen met roken zo moeilijk?

De verslaving aan nicotine is de belangrijkste reden waarom mensen blijven roken. Stoppen met roken is moeilijk. Een sigaret roken is zo verbonden met jarenlange gewoontes, zoals het koffiemoment, stress wegroken, sigaret na het eten, sigaret met alcoholische consumptie en uitgaan.

Daarom is het belangrijk dat u dit goed voorbereidt. Denk aan de volgende zaken:

- Kies een stopdatum.

- Bedenk wat u gaat doen bij moeilijke situaties.

- Bedenk hoe u omgaat met ontwenningsverschijnselen.

- Kies een manier die bij u past.

- Praat en lees erover.

- Gebruik ondersteuning en eventueel hulpmiddelen en medicijnen.

 

Waar kunnen wij bij helpen?

Wij kunnen u als diëtist gerichte voedinsgsadviezen geven die ervoor zorgen dat het gewicht niet al te veel toe neemt. Gemiddeld kan een gestopte roker 3-6 kg in lichaamsgewicht bijkomen. Met een gezonde voedingsintake en een goed beweegpatroon kan het hierbij blijven en kan het gewicht stabiliseren. Het gevaar dat de sigaret vervangen wordt door eten (snoepen) kan verkleind worden als er een begeleidingsduur van minimaal een aantal maanden gevolgd wordt. 

roken_anti.jpg

 

Wat zijn de voordelen van stoppen met roken?

Vrij snel merkt u de navolgende voordelen in een tijdspad uitgedrukt.

Na 24 uur gestopt met roken: Uw longen beginnen zich te ontdoen van giftige stoffen. Vaak moeten ex-rokers de eerste 24 uur veel hoesten. Uw bloeddruk daalt en de kans op een hartinfarct neemt af. En u bent vrij van koolmonoxide.

Na 48 uur gestopt met roken: U gaat meer proeven en ruiken. Alle nicotine is uit uw lichaam verdwenen.

Na 1 week gestopt met roken: De longen zijn al veel beter in staat om zuurstof op te nemen. U krijgt veel meer lucht. Omdat uw lichaam hier niet aan gewend is, kan dit leiden tot tintelingen en duizeligheid.

Na 1 maand gestopt met roken: Uw bloedsomloop is beter en u kunt meer bewegen en voelt zich vitaler.

De voordelen van stoppen met roken nemen toe naarmate u langer bent gestopt met roken. De kans op COPD, Slokdarmkanker en longkanker wordt minder.