nl gb

Vezels.jpg

Voedingsvezels


Wat zijn voedingsvezels?

Voedingsvezels zijn belangrijke stoffen die voornamelijk zorgen voor een goed darmfunctie. Bij onvoldoende voedingsvezels kan het zijn dat u last krijgt van complicaties zoals aambeien, obstipatie (verstopping), divertikels (uitstulpingen van de darmwand). Daarom wordt geadviseerd om minimaal 30 gram voedingsvezels per dag binnen te krijgen.

Naast de gezondheidsbevorderende effecten van voedingsvezels, hebben vezelrijke producten een ander voordeel: ze geven een verzadigend gevoel.

Alleen plantaardige voedingsmiddelen bevatten van nature voedingsvezels. Het gaat hierbij om bepaalde stoffen in de celwand van planten, waar voedingsvezels in zitten.

Er zijn 2 soorten voedingsvezel:

  • Oplosbare vezels zijn vaak stroperig, waardoor de voedselbrij de verteringssnelheid vertraagt. In de dikke darm worden de vezels bewerkt door de darmbacteriën. Hierbij komen stoffen vrij, die de darmbeweging stimuleren en hierdoor zorgen voor een goede darmwerking. Van deze vezels is ook bekend dat ze een cholesterolverlagende werking hebben.
  • Onoplosbare vezels zorgen in het maagdarmkanaal voor een waterbindend vermogen. Ze zijn net een soort spons in de dikke darm. Hierdoor wordt harde, droge ontlasting zacht en soepel. Dunne ontlasting wordt door de sponswerking juist ingedikt.

Oplosbare vezels komen voor in:

Groenten en fruit
Peulvruchten (kidneybonen, maïs, kapucijners, bruine bonen, kikkererwten)

Onoplosbare vezels komen voor in:

  • Onbewerkte (hele/volkoren) granen
  • Volkoren en bruin brood, gerst, volkoren couscous, bruine rijst of zilvervliesrijst, bulgur, quinoa 
  • Muesli, cruesli, havermout en zemelen
  • Gedroogde zuidvruchten (zoals dadels en abrikozen)
  • Noten, zaden en pinda's