nl gb

Fodmap


Wat is Fodmap?

Het FODMAP dieet is een wetenschappelijk bewezen, van origine Australisch, dieet. Het FODMAP dieet zorgt bij meer dan 75% van de mensen met het prikkelbare darm syndroom (PDS) voor een vermindering van klachten, en bij sommigen zelfs tot klachtencontrole. 
In het kort: het FODMAP dieet bevat 3 fasen:
1. Elimininatiefase waarin zoveel mogelijk voeding hoog in FODMAP’s worden vermeden
2. Herintroductiefase waarin elke FODMAP groep apart wordt getest
3. Aangepaste FODMAP dieet fase die levenslang gevolgd kan worden


Voor wie is dit dieet bedoeld?
Het FODMAP dieet is geschikt voor mensen met functionele darmklachten, met name PDS. De diagnose PDS moet door een arts zijn gesteld, om ernstigere aandoeningen zoals darmkanker uit te sluiten, volgens de ROME III criteria. Daarnaast kan het FODMAP dieet worden ingezet bij mensen met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa om de klachten van de ziekten te verminderen (en alleen tijdens de rustige periode van de ziekte).
Het FODMAP dieet kan worden ingezet als bij u de algemene PDS en ‘gezond eten’ adviezen niet voldoende werkzaam blijken. Denk hierbij aan voldoende vocht, vezels en niet te veel alcohol, cafeïne en vet. Het is belangrijk dat u eerst zelf of met uw diëtist eerst uw huidige voedingspatroon doorneemt alvorens aan het strenge FODMAP dieet te beginnen.

 

 

 

 

 

 

Waar kunnen wij bij helpen?

Als diëtist begeleiden wij u in het goed uitvoeren van het FODMAP dieet, zodat u de 3 fasen correct doorloopt. Het is erg belangrijk dat u de tijd en energie heeft om het dieet zo volledig mogelijk uit te voeren. Zo kunnen de resulaten het meest betrouwbaar worden en heeft u er hopelijk vele jaren voordeel van.

Indien nodig wordt uw voeding zo volwaardig mogelijk aangepast en kunnen wij u adviezen geven bij bijvoorbeeld uw voeding vezelrijker te maken of te voorkomen dat u afvalt in gewicht als dat niet de bedoeling is.