nl gb

Bloedarmoede


Wat houdt Bloedarmoede in?

Bloedarmoede, ook wel ijzertekort genoemd, kan door verschillende oorzaken ontstaan. Het kan veroorzaakt worden door bloedverlies, een tekort aan ijzer in de voeding (bijvoorbeeld bij vegetariërs) of bijvoorbeeld door een verminderde opname van ijzer door het lichaam zelf. Ook bij zwangere vrouwen kan een tekort aan ijzer ontstaan doordat er extra ijzer nodig is voor de groei van de baby.

Hemoglobine, de kleurstof van de rode bloedcellen, is een stof dat ijzer nodig heeft. De functie van hemoglobine is het vervoeren van zuurstof in het lichaam. Bij een tekort aan ijzer ontstaat er dus een tekort aan zuurstof in de lichaamscellen.
Dit kan zich uiten in vermoeidheid.

 

duizelig_vrouw.jpg 


Rol diëtist

De diëtist zal samen met u, uw voeding beoordelen en zal aan de hand hiervan voedingsadviezen geven over hoe u een tekort aan ijzer in uw voeding kunt voorkomen. Afhankelijk van de mate van het ijzertekort kan het soms nodig zijn (naast het aanpassen van de voeding) ook gebruik te maken van ijzerpreparaten.

 

 

 

 

ijzerrijke_producten.jpg

 

Waar zit ijzer in?

In peulvruchten, appelstroop, noten, ei, gedroogde abrikozen, vlees en volkoren producten.

Producten zoals thee, koffie en melkproducten beperken de opname van ijzer. Hierbij gaat het om de theïne en cafeïne ( u kunt dus wel gebruik maken van cafeïnevrije koffie en theïnevrije thee).

Vitamine C (groente, fruit, vruchtensap) zorgt er juist voor zorgt dat de opname van ijzer wordt bevorderd.

 

Waar kunnen wij bij helpen?

Naast het opstellen van uw persoonlijk voedingsadvies begeleiden wij u bij het zich eigen maken van uw 'nieuwe' eetpatroon. Met de bovenstaande tips lijkt het misschien makkelijk, maar als u een afspraak met ons maakt krijgt u een advies op maat! Als tijdens de begeleiding blijkt dat de voedingsadviezen niet voldoende uw ijzergehalte in het bloed doen stijgen, kunnen wij uw adviseren in welk ijzerpreparaat u dan het beste kunt gebruiken. Er zit namelijk veel verschil in de opname van verschillende preparaten.