nl gb

Reuma


Wat houdt reuma in?

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 aandoeningen aan gewrichten, spieren en pezen.

Iedereen kan reuma krijgen op elke leeftijd. Eén op de negen mensen in Nederland heeft een vorm van reuma en elke dag komen er 700 mensen bij. 

Ruim 2 miljoen mensen leven dagelijks met pijn, stijfheid en vermoeidheid als gevolg van een reumatische aandoening. De meeste vormen van reuma zijn goed te behandelen maar (nog) niet te genezen.

 

Globaal zijn de verschillende soorten van reuma te onderscheiden in:

  1. auto-immuunziekten/ontstekingsreuma
  2. artrose
  3. jicht
  4. osteoporose
  5. weke delen-reuma

De meeste mensen met reuma hebben last van pijn, stijfheid in gewrichten of spieren en vermoeidheid. Heb je last van gewrichtsontstekingen, dan worden je gewrichten dik en warm. Door de klachten is bewegen vaak moeilijk en dat kan beperkingen geven in het dagelijks leven. Reuma verloopt vaak grillig: de ene dag gaat het goed, de andere dag niet.

 

Rol diëtist

De diëtist kan samen met u uw voeding doorlopen en adviezen geven zodat uw voeding kloppend wordt met de richtlijnen bij reuma. Ook al zijn er geen officiële reguliere onderzoekresultaten bekend, weten wij wel degelijk dat een mediterrane voeding, omega-3 visolie en vitamine d een positief effect hebben op de gewrichtsklachten.

Er bestaat ook een relatie met gewicht (vooral grote middelomvang) en daarbij kan de diëtist u ook adviezen geven om zodoende een gezonder lichaam te krijgen.

gezonde voeding.jpg

 

 

Waar kunnen wij bij helpen?

Wij kunnen u uitleg geven over een mediterrane voeding en hoe uw huidige intake aan te passen conform deze richtlijnen.

Tevens kunnen wij u begeleiden bij gewichtsvermindering en/of vermindering van uw middelomvang om de klachten te verminderen. Vaak is een koolhydraatbeperkt voedingsadvies het meest passend. Het goed vervangen van nutriënten en voldoende variatie is hierbij belangrijk. DIt kunnen wij voor u goed aangeven in een persoonlijk voedingsadvies op maat.