nl gb

Gluten.jpg

Coeliakie


Wat houdt coeliakie in?

Coeliakie houdt in dat men niet tegen gluten kan. Daarom wordt coeliakie ook vaak glutenintolerantie genoemd. Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt, kamut en in de meeste haver.
Voedsel met gluten zorgt bij mensen met coeliakie voor een beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm. Daardoor kan de darm zijn werk niet goed doen.
Op den duur kan de darmwand ernstig beschadigd raken, waardoor er problemen kunnen ontstaan met de opname van voedingsstoffen. Dit kan klachten veroorzaken zoals ongewenst gewichtsverlies, bloedarmoede, vermoeidheid, depressiviteit en/of veel huilen, te geringe lengte groei, te late pubertijd, onvruchtbaarheid, humeurigheid, algeheel gevoel van ziek zijn en botontkalking.

Rol diëtist

De diëtist speelt bij coeliakie een belangrijke rol. Na het stellen van de diagnose, kunnen wij je begeleiden bij een glutenvrij dieet.  De behandeling van coeliakie lijkt vrij eenvoudig, namelijk het volgen van een glutenvrij dieet.  Toch is het niet zo eenvoudig als het lijkt. Wat belangrijk is om te weten is wat men nog wél mag hebben.


 

Waar zitten gluten in?

Het zit in producten die van granen zijn gemaakt. Denk aan brood, crackers, pizza, pasta, paneermeel, koek, cake en taart. Maar gluten zit ook verstopt in producten waarvan je het niet direct verwacht. Bijvoorbeeld in de ingrediënten van soepen (bindmiddel, vermicelli of vlees), in sauzen, sommige snoepjes, ijssoorten en bier.

Waar kunnen wij bij helpen?

Tijdens de dieetbegeleiding kunnen wij allerlei adviezen geven zoals voor bij het boodschappen doen om etiketten te lezen, tips voor bij de bereiding van het eten en al het keukengerei, tips om glutenvrij te bakken en koken, bijzondere gelegenheden zoals  vakanties, feestjes, restaurantbezoek en verjaardagen.

Maar ook adviezen die ouders kunnen gebruiken voor de groepsleiding van het kinderdagverblijf of de leerkracht op school.
Want gluten kom je overal tegen: in traktaties, maar ook in bijvoorbeeld klei, vingerverf en lijm.