Coeliakie


Wat houdt coeliakie in?

Coeliakie houdt in dat men dan niet tegen gluten kan. Daarom wordt coeliakie ook vaak glutenintolerantie genoemd. Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt, kamut en in de meeste haver.
Voedsel met gluten zorgt bij mensen met coeliakie voor een beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm. Daardoor kan de darm zijn werk niet goed doen.
Op den duur kan de darmwand ernstig beschadigd raken, waardoor er problemen kunnen ontstaan met de opname van voedingsstoffen. Dit kan klachten veroorzaken als ongewenst gewichtsverlies, bloedarmoede, vermoeidheid, depressiviteit en/of veel huilen, te geringe lengte groei, te late pubertijd, onvruchtbaarheid, humeurigheid, algeheel gevoel van ziek zijn, botontkalking.

 

Rol diëtist
De diëtist speelt bij coeliakie een belangrijke rol. Na het stellen van de diagnose, kunnen wij u begeleiden bij een glutenvrij dieet.  De behandeling van coeliakie lijkt vrij eenvoudig, namelijk het volgen van een glutenvrij dieet waarbij glutenbevattende producten van het boodschappenlijstje geschrapt moeten worden. Toch is het niet zo eenvoudig als het lijkt. Wat belangrijk is om te weten is wat men nog wèl mag hebben.

gluten_prod..jpg

Waar zitten gluten in?

Het zit ook in producten die van deze granen zijn gemaakt. Denk aan brood, crackers, pizza, pasta, paneermeel, koek, cake en taart. Maar gluten zit ook verstopt in producten waarvan je het niet direct verwacht. Bijvoorbeeld in de ingrediënten van soepen (bindmiddel, vermicelli of vlees), in sauzen, sommige snoepjes, ijssoorten en bier.

 

Waar kunnen wij bij helpen?

Tijdens de dieetbegeleiding kunnen wij allerlei adviezen geven zoals voor bij het boodschappen doen, etiketten lezen, tips voor bij de bereiding van het eten en al het keukengerei, tips om glutenvrij te bakken en koken, bijzondere gelegenheden zoals  vakanties, feestjes, restaurantbezoek en verjaardagen.

Maar ook adviezen die ouders kunnen gebruiken voor de groepsleiding van het kinderdagverblijf of de leerkracht op school.
Want gluten kom je overal tegen: in traktaties, maar ook in bijvoorbeeld klei, vingerverf en lijm.