nl gb

nierziekten.jpg

Nierziekten


Wat houden nierziekten in?

Onze nieren zijn complexe organen die meerdere belangrijke taken hebben in ons lichaam. De belangrijkste functie van de nieren is het verwijderen van afvalstoffen en van vocht uit het bloed. Als dat niet meer voldoende lukt, is er sprake van nierinsufficiëntie. Dat kan plotseling ontstaan (acuut) of langzaam en sluipend (chronisch). Nierinsufficiëntie is een ernstige aandoening.

Acute nierinsufficiëntie

Bij acute nierinsufficiëntie zijn de nieren plotseling niet meer voldoende in staat de afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen.
Soms herstellen de nieren zich weer na acute insufficiëntie, maar het kan ook voorkomen dat de schade blijvend is of erger wordt. Dan is er sprake van chronische nierinsufficiëntie.

Chronische nierinsufficiëntie

Bij chronische nierinsufficiëntie werken de nieren onvoldoende en is er geen uitzicht op herstel. Dit kan het gevolg zijn van acute nierinsufficiëntie. Maar ook hoge bloeddruk, diabetes of aangeboren afwijkingen van de nieren zijn oorzaken van chronische nierinsufficiëntie. Een van de eerste verschijnselen is eiwit in de urine. In een later stadium veroorzaken ophoping van afvalstoffen in het lichaam misselijkheid en verminderde eetlust.  

Rol diëtist

Naast de medicijnen is het volgen van een aangepast voedingspatroon ook een belangrijk aspect om klachten en ongemakken te doen afnemen. Bovendien kan een dieet de achteruitgang van de nieren vertragen. De diëtist stelt samen met de jou een dieet op, om tot een gezond evenwicht te komen in zijn/haar wensen en de voorschriften met betrekking tot eiwit, natrium, kalium, fosfaat en water.

Waar zit kalium in?

Kalium komt bijna in alle voeding voor. Belangrijke bronnen van kalium zijn aardappelen, brood, zuivel, vlees(waren) en groenten.
Wanneer aardappelen en groenten met veel water worden gekookt gaat kalium verloren.

Waar zit fosfor/fosfaat in?

Fosfor komt in bijna alle voeding voor. Melk, vis, vlees en brood bevatten relatief veel fosfor. Ook wordt fosfor in de vorm van fosfaatzout als bindmiddel toegevoegd aan voedingsmiddelen.

Waar kunnen wij bij helpen?

Je voeding zal soms drastisch moeten veranderen als je nieren ineens hard achteruit gegaan zijn. Wij kunnen in samenspraak met jou een persoonlijk en berekend voedingsadvies opstellen. Hierbij geven wij veel variatiemogelijkheden aan, zodat je toch nog het gevoel hebt dat er veel keus is en je zo min mogelijk beperkingen voelt. Andere smaakmakers en andere manier van bereiden van het eten zijn hierbij belangrijk. En dat je voeding natuurlijk zo volwaardig mogelijk blijft.