nl gb

Zwangerschapsdiabetes


Wat houdt zwangerschapsdiabetes in?

Zwangerschapsdiabetes (diabetes gravidarum) is een tijdelijke soort diabetes, die meteen over gaat na de bevalling. Vrouwen kunnen het krijgen vanaf de 24e week van de zwangerschap.

Tijdens een normale zwangerschap maakt het lichaam extra insuline aan. Zodat er toch genoeg insuline is om de bloedsuiker goed te houden. Maar bij zwangerschapsdiabetes gebeurt dat niet, of niet genoeg. Daardoor blijft er te veel suiker in het bloed zitten

Ongeveer één op de twintig zwangere vrouwen krijgt te maken met zwangerschapsdiabetes. Het kan iedere zwangere vrouw overkomen, maar sommige vrouwen hebben meer kans op zwangerschapsdiabetes dan andere.

Het risico is groter wanneer er sprake is van:

  • eerdere zwangerschapsdiabetes;
  • al een baby van meer dan 4000 gram gebaard is;
  • het gewicht veel te hoog is, al voor de zwangerschap;
  • positieve familiebelasting diabetes type 2;
  • Hindoestaanse, Marokkaanse of Turkse afkomst;
  • al aanwezige hoog cholesterol of bloedsuiker.

Baby's van moeders met zwangerschapsdiabetes zijn vaak erg groot bij de geboorte, waardoor de bevalling moeilijker of zelfs gevaarlijker is. De baby kan er ook zelf blessures door oplopen. De kinderen hebben later zelf meer risico op diabetes type 2. Als er al eerder sprake van zwangerschapsdiabetes is geweest, is er een grotere kans het krijgen van diabetes type 2. Daarom is het goed om op de gezondheid te blijven letten.

 

Rol diëtist

Om de bloedglucosewaarden snel te verlagen en te normaliseren is het belangrijk om het eet- en drinkpatroon aan te passen. De diëtist geeft uitleg over de koolhydraten in de voeding en de dranken, de soorten koolhydraten en welke invloed deze hebben op het bloedglucosegehalte. Tevens wordt er een persoonlijk dieet opgesteld met daarin aandacht voor een goede koolhydraatverdeling en een volwaardige voedingsintake, want er mogen geen voedingsstoffentekorten opgelopen worden. 

zwangerschap_en_eten.jpg

 

Welke dranken bevatten koolhydraten?

Niet alleen in de voeding zitten koolhydraten. In dranken kunnen ook veel suikers zitten. Denk hierbij aan: energydranken als Red bull en AA drink, vruchtensappen, frisdranken, zuiveldranken, limonades en de witte tafelsuiker die in de koffie en de thee gedaan wordt. Deze vloeibare suikers zorgen er voor dat de bloedglucosegehalte in het bloed stijgt; dit gebeurt snel en is van korte duur. Tevens leveren ze veel calorieën en kunnen ze er voor zorgen dat het ten koste van de zin in eten gaat.

 

Waar kunnen wij bij helpen?

Naast het opstellen van uw persoonlijk voedingsadvies begeleiden wij u bij het u zich eigen maken van het 'nieuwe' eetpatroon. Het is natuurlijk even schrikken als u hoort dat uw bloedsuikers niet goed zijn en dat het mogelijk gevolgen kan hebben voor het verdere verloop van uw zwangerschap, de bevalling en de baby zelf. Uw eet- en drinkpatroon moet aangepast worden en het liefst zo snel mogelijk. Coaching en periodieke evaluatiegesprekken met één van ons kunnen u daarin steunen.

Tevens kunnen wij u praktische tips geven als hoe om te gaan met uw eten bij bijzondere gelegenheden zoals feestjes, uit eten gaan en verjaardagen.

Wij kunnen u ook nog begeleiding bieden na de bevalling om een gezond eet- en drinkpatroon te behouden zodat de kans op het krijgen van diabetes type 2 kleiner wordt.