nl gb

zwanger 2.jpg

Zwangerschapsdiabetes


Wat houdt zwangerschapsdiabetes in?

Zwangerschapsdiabetes (diabetes gravidarum) is een tijdelijke soort diabetes, die meteen over gaat na de bevalling. Vrouwen kunnen het krijgen vanaf de 24e week van de zwangerschap.

Ongeveer één op de twintig zwangere vrouwen krijgt te maken met zwangerschapsdiabetes.

Baby's van moeders met zwangerschapsdiabetes zijn vaak erg groot bij de geboorte, waardoor de bevalling moeilijker of zelfs gevaarlijker is. De baby kan er ook zelf blessures door oplopen. De kinderen hebben later zelf meer risico op diabetes type 2. Als er al eerder sprake van zwangerschapsdiabetes is geweest, is er een grotere kans het krijgen van diabetes type 2. Daarom is het goed om op de gezondheid te blijven letten.

Rol diëtist

Om de bloedglucosewaarden snel te verlagen en te normaliseren is het belangrijk om het eet- en drinkpatroon aan te passen. De diëtist geeft uitleg over de koolhydraten in de voeding en de dranken, de soorten koolhydraten en welke invloed deze hebben op het bloedglucosegehalte. Tevens wordt er een persoonlijk dieet opgesteld met daarin aandacht voor een goede koolhydraatverdeling en een volwaardige voedingsintake, want er mogen geen voedingsstoffentekorten opgelopen worden. 

Welke dranken bevatten koolhydraten?

Niet alleen in de voeding zitten koolhydraten. In dranken kunnen ook veel suikers zitten. Denk hierbij aan: energiedranken, vruchtensappen, frisdranken, zuiveldranken, limonades en de witte tafelsuiker die in de koffie en de thee gedaan wordt. Deze vloeibare suikers zorgen er voor dat de bloedglucosegehalte in het bloed snel en kort stijgt, hetgeen niet wenselijk is.

 

Waar kunnen wij bij helpen?

Naast het opstellen van je persoonlijk voedingsadvies begeleiden wij je bij je 'nieuwe' eetpatroon. Het is natuurlijk even schrikken als je hoort dat je bloedsuikers te hoog zijn en dat het mogelijk gevolgen kan hebben voor het verdere verloop van je zwangerschap, de bevalling en de baby zelf. Je eet- en drinkpatroon moet aangepast worden en het liefst zo snel mogelijk. Coaching en periodieke evaluatiegesprekken met één van ons kunnen je daarin steunen.

Wij kunnen je ook nog begeleiding bieden na de bevalling om een gezond eet- en drinkpatroon te behouden zodat de kans op het krijgen van diabetes type 2 kleiner wordt.