nl gb

Bij welke leeftijd kunt u bij ons terecht?


Misschien denkt u nu, wat bedoelen ze daar nu mee "leeftijdscategorieën". Hiermee willen wij u aangeven dat iedereen bij ons terecht kan, van jong tot oud. Renate de Schaap is ook kinderdiëtist.

Leeftijdscategorieën zijn onder te verdelen in:

Baby's, van 0-1 jaar

Of u nu vragen heeft over borstvoeding, zuigelingenvoeding of de eerste hapjes. Voor al dit soort vragen kunt u bij ons terecht.

Peuters, van 1-4 jaar

Heeft u vragen zoals eet mijn peuter wel voldoende, hoe leer ik mijn peuter gevarieerder te eten, hoe kan ik het beste omgaan met de "peuterpuberteit" als het gaat om de eetgewoontes.
Kleuters, van 4-6 jaar

Voor uw schoolgaande kind verandert er een hoop. Alleen al het feit dat uw kind op school met de leerkracht een tussendoortje eet en drinkt. Heeft u vragen over wat nu verantwoorde tussendoortjes zijn of wat u uw kleuter het beste te drinken en als lunch mee kunt geven. Dan bent u bij ons op het juiste adres.

Schoolkind, van 6-12 jaar

De ontwikkeling van uw kind gaat steeds verder en daarbij ook de smaakontwikkeling. Als ouder kunt u uw kind stimuleren om steeds gevarieerder te gaan eten. Een kind is geneigd heel snel te zeggen "dat lust ik niet", maar hier is een Gouden regel voor. Het is wetenschappelijk bewezen dat uw kind pas na tien keer proeven kan zeggen "ik lust het niet"! 

Pubers, van 12-18 jaar

In de puberteit verandert er een hoop. In deze periode gaat uw kind/jij naar de middelbare school en komt uw puber/kom jij in een behoorlijke groeispurt naar de volwassenheid. In deze periode heeft uw kind/heb jij veel meer energie nodig. Hiervoor is het van belang dat het eetpatroon zo verantwoord mogelijk veranderd. 

Volwassenen, van 18-70 jaar

Dit is een hele brede periode, waarin u allerlei vragen over voeding kunt hebben. Er zijn heel veel voedingsgerelateerde klachten waar wij u in kunnen begeleiden.

Ouderen, 70 jaar en ouder

In deze periode is het ook van belang dat u voldoende blijft eten. Uit ervaringen en onderzoeken weten wij dat u in deze leeftijdscategorie vaak minder gaat eten door verminderde eetlust. Het gevaar is dat uw voedingstoestand verslechterd en u hierdoor allerlei klachten krijgt. Zie ook bij Ouderenzorg.

 

 

 

familie_koken.jpg

Tips

Als uw kind zegt: "Ik lust dat niet", vergeet dan niet dat uw kind het eerst tien keer geproefd moet hebben om echt te kunnen zeggen:"Ik lust het niet!"

Hoe kunt u hier als ouder mee omgaan?

Als uw kind bijvoorbeeld zegt geen broccoli te lusten, probeer het dan met tussenpozes op verschillende manieren aan te bieden; gekookt, rauw als salade met een lekkere dressing, geroerbakt (met bijvoorbeeld knoflook), gepureerd als soep.

 

Probeer uw kinderen te stimuleren om water en (kruiden)thee te drinken. Er wordt heel veel frisdrank gedronken waar ongelofelijk veel suikers in zitten.

In frisdrank, limonade, chocomel of yoghurtdrank zit veel suiker; ook wel de "verborgen" suiker genoemd.

Wist u dat kinderen die niet zo vaak zoete dranken krijgen meestal beter eten dan kinderen die veel limonade en frisdrank krijgen?

Om u een idee te geven hebben we een aantal suikerrijke dranken op een rijtje gezet:

1 glas frisdrank(prik) 5 klontjes
1 glas tweedrank 5 klontjes
1 glas appelsap 4 klontjes
1 glas yoghurtdrank 5 klontjes
1 glas limonadesiroop 4 klontjes
1 glas chocolademelk 4 klontjes


Probeer met uw puber te bespreken wat voor verantwoorde tussendoortjes en lunchvariaties er zijn die uw kind lekker vindt. Mocht u hier advies bij willen kunt u altijd een beroep op ons doen.