Bestaan er speciale voedingsadviezen bij psychische aandoeningen?


Psychische aandoeningen en voeding

Wanneer iemand last van stress heeft, veroorzaakt dit meestal ook veranderingen in het eetgedrag. De ene persoon gaat namelijk veel meer eten en komt in gewicht bij, terwijl een ander juist helemaal geen eetlust meer heeft, veel minder gaat eten en afvalt. Het gevaar hiervan is dat de voedingstoestand achteruit gaat, de BMI te laag wordt en men afzwakt met alle gevolgen van dien.


Medicatie

Er zijn verschillende soorten medicijnen die worden voorgeschreven bij allerlei psychische stoornissen (depressie, bipolaire stoornis). Helaas zijn er een hoop die een eetluststimulerende werking hebben. Deze hebben vaak gewichtstoename tot gevolg.

Er zijn twee soorten medicijnen die veel invloed op het eetpatroon hebben:

MAO remmers

Bij mensen die MAO-remmers gebruiken kan tyramine in het voedsel de oorzaak zijn van een sterke stijging van de bloeddruk. Daarom dienen ze een “tyramine-beperkte dieet” te volgen.
Tyramine komt van nature vooral voor in eiwitrijke producten die gemakkelijk kunnen bederven, zoals melkproducten, kaas, vlees (lever), vis (haring), eieren en in gistproducten en gefermenteerde sojaproducten. Verse eiwitrijke producten bevatten weinig tyramine.
Lithium

Mensen die lithium gebruiken hebben vaak veel dorst en een droge mond. Daarom drinkt men vaak veel meer. Het is wel verstandig op te letten wat u drinkt; beperk het gebruik van calorierijke drankjes. Hierdoor komt men snel in gewicht aan! Ook door het vasthouden van vocht of door een veranderde stofwisseling komt men in gewicht bij.

Als bijwerking kan men o.a. last hebben van trillen en beven. Het kan helpen dan minder caffeïnebevattende dranken en voedingsmiddelen te gebruiken, zoals koffie, thee en chocolade.

 

 

zuivel.jpg

Waar zit tyramine in?

Tyramine komt van nature vooral voor in eiwitrijke producten die gemakkelijk kunnen bederven, zoals melkproducten, kaas, vlees (lever), vis (haring), eieren en in gistproducten en gefermenteerde sojaproducten. Verse eiwitrijke producten bevatten weinig tyramine.

 

Rol diëtist

Mensen die MAO-remmers gebruiken en dus een tyraminevrij dieet moeten volgen, zullen veel moeten aanpassen aan hun eetpatroon.

Tyraminerijke voedingsmiddelen veroorzaken namelijk in combinatie met de MAO remmers een sterke stijging van de bloeddruk. Men dient deze dieetadviezen strikt aan te houden.

Bij mensen die litium gebruiken is het de taak van de diëtist om zorg te dragen dat de hoeveelheid zout (natrium) in de voeding goed is. Bij warm weer, koorts, diarree en overmatige inspanning is er extra aandacht voor zout (natrium) en vocht nodig.

 

Waar kunnen wij bij helpen?
Het moeten volgen van een tyraminebeperkt dieet is niet niks. Wij gaan dan samen met u kijken hoe we uw eetpatroon zo goed mogelijk kunnen aanpassen, zodat het voor u ook nog haalbaar is. We geven u allerlei praktische tips en productinformatie. Verder hebben wij een uitgebreide lijst met alle richtlijnen die betrekking hebben op een tyraminevrij dieet. Doordat het een ingrijpend dieet is, zullen wij u door coaching en periodieke evaluatiegesprekken daarin steunen.

Als u lithium gebruikt, dan kunnen wij u verschillende adviezen geven. Hierbij kunt u denken aan tips bij uw extra dorstgevoel. Probeer eens een schijfje citroen in uw water te doen of te zuigen op een ijsblokjes. Het dorstgevoel wordt meestal minder als u gewend bent geraakt aan het medicijn.

Verder kunnen wij u begeleiden om wat af te vallen, aangezien veel lithium gebruikers aankomen in lichaamsgewicht.