Maag- en darmklachten


Wat houden maag- en darmklachten in?

Er zijn verschillende vormen van maagklachten zoals brandend maagzuur, maagzweer, middenrifsbreuk (Hernia diafragmatica). Bij darmklachten kunt u o.a. denken aan   prikkelbare darmsyndroom (PDS), diarree, obstipatie (verstopping), divertikels (uitstulpingen van de darmwand in de buikholten), ziekte van Cronh (chronische ontstekingsziekte van het spijsverteringskanaal), Colitis ulcerosa Ontsteking dikke darm).

Prikkelbaar darmsyndroom, ook wel spastische darm genoemd, komt vaak voor. Als er klachten zijn die niet onder een andere noemer geschoven kunnen worden, wordt de diagnose PDS meegegeven. De klachten zijn divers van aard en de ernst er van ook.  Zo komt obstipatie afgewisseld met diarree voor, opgeblazen gevoel, hoorbaar borrelen van de darmen, winderigheid (wel en niet met geur), pijnlijke krampen, acute diarree. Bekend is dat de psychische staat veel invloed heeft op de klachten en ook bepaalde voedingsmiddelen/manier van eten deze triggeren. shutterstock_44269648.jpg


Rol diëtist

De diëtist geeft uitleg over de relatie voeding en de aanwezige maag- en darmklachten. Bij het voorkomen van de klachten speelt voeding een belangrijke rol. Een diëtist kan begeleiden in het aanpassen van het eetpatroon. De nadruk wordt gelegd op allerlei praktische tips en adviezen waardoor de klachten verminderen of zelfs verdwijnen. Het meer zelfinzicht krijgen in relatie voeding en klachten is hierbij heel belangrijk.

 

 

Eerste hulp bij maag- en darmklachten

Om te beginnen is het goed om rekening te houden met de onderstaande punten:

  • Vermijd  ui, prei, knoflook, paprika en alle koolsoorten, behalve bloemkool en broccoli;
  • Vermijd sterke kruiden en specerijen;
  • Eet geen citrusvruchten en kiwi (ook het sap hiervan);
  • Wees matig met koffie;
  • Wees matig met chocolade;
  • Vermijd  koude dranken en ijs;
  • Vermijd koolzuurhoudende dranken;
  • Probeer tijdens de maaltijden niet te drinken, wacht minimaal 30 minuten;
  • Probeer rustig te eten en goed te kauwen.


kruiden_spicy.jpg

Waar kunnen wij bij helpen?

Naast het opstellen van uw persoonlijk dieetadvies begeleiden wij u bij het u zich eigen maken van het 'nieuwe' eetpatroon. Door uw eetpatroon aan te passen kan dit  uw klachten verminderen of zelfs helemaal doen verdwijnen! Daarna gaan we samen kijken wat u weer kunt introduceren. Op deze manier leert u zich eigen te maken met  waar u wel en niet tegen kan en wat de eventuele consequenties zijn als u een keer afwijkt. Door coaching en peridodieke evaluatiegesprekken met één van ons kunnen wij u daarin steunen en motiveren. Tevens zijn wij geschoold in het u begeiden met het FODMAP dieet. Dit dieet helpt bij veel mensen met PDS klachten.