Hypoglykemie
Wat houdt Hypoglykemie in?
Volgens wetenschappelijke inzichten komt hypoglykemie onder meer voor als symptoom bij diabetes mellitus.
Echter volgens andere, meer wetenschappelijk omstreden inzichten, komt hypoglykemie ook voor bij niet diabeten.
In de wetenschappelijke literatuur wordt dan gesproken over "postprandiale hypoglykemie". Andere namen hiervoor zijn (idiopathische) reactieve hypoglykemie en functionele hypoglycaemie.
Er zijn een aantal klachten die met postprandiale hypoglycaemie in verband gebracht kunnen worden, zoals:
. chronische vermoeidheid
. psychische klachten (stemmingswisselingen, depressie)
. verhoogde zoetbehoefte
. hartkloppingen
. gapen
. duizeligheid
. concentratieverlies
Waar zitten koolhydraten in?
Koolhydraten is een verzamelnaam voor zetmeel en suikers. Denk hierbij aan:
- Melksuiker (lactose) zit onder andere in melk, karnemelk, vla en yoghurt.
- Vruchtensuiker (fructose) zit onder andere in fruit en vruchtensappen.
- Pure suiker (sacharose) zit onder andere in koek, gebak, snoep en frisdrank
- En koolhydraten zitten in zoal in brood, aardappelen, peulvruchten, graanproducten, pasta, quinoa en rijst.
Rol diëtist
De diëtist kan na het afnemen van een voedingsanamnese persoonlijke voedingsadviezen geven waardoor de klachten verminderen. De adviezen liggen met name in: beperking van toegevoegde suikers, een goede koolhydraat spreiding over de dag, een gebalanceerde combinatie van eiwitten, vetten, koolhydraten en voedingsvezels in een maaltijd en indien nodig een beperking van cafeïne. Het meenemen van de leefstijl is hierbij belangrijk.
Waar kunnen wij bij helpen?
Door een goede uitleg over hypoglykemie en de bijbehorende voedingsadviezen te geven, kunnen wij je helpen je klachten te verminderen. We doen dit door goed naar de huidige verdeling van je voeding te kijken en deze waar nodig aan te passen. Met name de verdeling van langwerkende en kortwerkende koolhydraten is van belang en de combinatie waarin het genuttigd wordt.