nl gb

Koolhydraatbeperkt


Wat houdt een koolhydraatbeperkt dieet in?

Bij een koolhydraatbeperkt dieet verminder je de hoeveelheid koolhydraten in je eetpatroon. Je kunt het op verschillende niveaus doen, van licht tot zeer streng beperkt.

Vooral bij mensen met diabetes is het een goede interventie om de bloedglucosewaarden omlaag te krijgen en daarbij de medicatie te kunnen verminderen. De vaak aanwezige insulinerestistentie kan hiermee omzeild worden en de insulinegevoeligheid (de mate waarop je lichaam reageert op het hormoon insuline) kan dan weer toenemen.

Bij mensen met overgewicht is het ook een effectief dieet om toe te passen om zodoende het gewicht te verlagen. Door minder koolhydraten te eten, is je energiepeil stabieler en krijg je niet snel weer zin in eten (suikers werken verslavend). Door voldoende eiwitten en meer onverzadigde vetten te nuttigen krijg je voldoende energie binnen en ben je ook voor een tijdje goed gevuld.

Belangrijk is om goed af te stemmen wat voor een dieet past bij iemands leefstijl. Soms is een lichte koolhydraatbeperking het meest haalbare en kan een persoon dat wèl jarenlang volhouden. 

 

Rol diëtist

Als je koolhydraatbeperkt wil gaan eten, dan is het goed om wel zo volwaardig mogelijk te blijven eten, zodat je geen tekorten oploopt. De diëtist bewaakt dit door de voeding te berekenen en zonodig aan te vullen. Tevens wordt er rekening gehouden met eventuele medische aandoeningen die spelen en medicatie die van invloed kunnen zijn. 

 

 

koolhydraten_asortie.jpg

 

 

Koolhydraten zijn onder te verdelen in:

  • Melksuiker (lactose) zit onder andere in melk, karnemelk, vla en yoghurt.
  • Vruchtensuiker (fructose) zit onder andere in fruit en vruchtensappen.
  • Pure suiker (saccharose) zit onder andere in koek, gebak, snoep en frisdrank
  • En koolhydraten zitten in brood, aardappelen, peulvruchten, graanproducten, pasta en rijst.

 

Waar kunnen wij bij helpen?

Aan de hand van wat wenselijk is kunnen wij een passend licht, matig, streng of zeer streng koolhydraatbeperkt voedingsadvies voor u opstellen. Daarbij wordt er rekening gehouden met uw daginvulling, smaakvoorkeuren, cultuur en geven wij praktische tips bij bijzondere gelegenheden, zoals vakantie, verjaardag, feestje en uit eten gaan. Bij het door ons op maat gemaakte koolhydraatbeperkte dieet voor u, zult u geen "honger" hebben!  Tijdens de behandeling kan uw dieet nog aangepast worden, zodat het optimaal bij u blijft passen. Het bereiken en handhaven van uw gezondheidswinst op langere termijn zou een mooi doel zijn!