nl gb

vegetarisch.jpg

Vegetarisme


Soorten vegetarisme

Er zijn tegenwoordig veel mensen die zeggen: "ik ben Vegetariër!" Maar wat houdt dat nu in?

Welke soorten van vegetarisme zijn er?

Vegetariër

Iemand die zich uitsluitend met plantaardige spijzen voedt of die zich alleen onthoudt van spijzen die door het doden van dieren afkomstig zijn (dus geen vlees en vis)(van Dale).

Lactovegetariër

Iemand die bijvoorbeeld wel melk, honing, eieren, boter en  kaas eet, maar geen voedsel afkomstig van dode dieren (van Dale).

Veganist/Vegan

Iemand die niks eet of gebruikt wat van een dier afkomstig is of dat op een dier getest is. Men eet geen vlees, vis, zuivelproducten, eieren, honing en andere producten van dierlijke oorsprong of producten met dierlijke ingrediënten zoals bijenwas en gelatine.

 

Rol diëtist

Er worden steeds meer vegetarische producten op de markt gebracht en steeds meer mensen maken hier ook gebruik van. Als iemand kiest om vegetarisch of vegan te gaan eten, is het van belang om wel aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheden te komen.

De diëtist kan hierbij hulp bieden. In samenspraak wordt het huidige eetpatroon in kaart gebracht, zodat er bepaald kan worden of alle belangrijke voedingsstoffen wel of niet binnen gekregen worden. Mocht dit niet het geval zijn dan worden de mogelijkheden besproken, in een uitvoerbare vorm gegoten zodat het in de praktijk hanteerbaar is.

 

Tips
  • Kies voor veel variatie binnen de vleesvervangers.
  • Vervang vlees bijvoorbeeld door eieren, kaas, sojaproducten of vegetarische producten zoals peulvruchten, tempeh of tofu.
    Vlees is een belangrijke bron van ijzer en daarom is het goed producten te eten die veel ijzer bevatten (zoals: gedroogde abrikozen, volkoren producten, ei, noten, groene groenten e.d.).

De gemiddelde Nederlander eet meer eiwitten dan nodig en dus aanbevolen is. Als je vlees weg laat uit de voeding (maar hiervoor in de plaats een vleesvervanger neemt) en verder volgens de richtlijnen gezonde voeding eet, zul je voldoende eiwitten binnen krijgen.

Mocht je toch klachten als vermoeidheid, uitval van haren, concentratiestoornissen hebben dan kan dat duiden op een tekort aan vitamine B12, hetgeen kan voorkomen als je vegetarisch eet. Het aanvullen hiervan gaat meestal via een vitamine B12 injectiekuur (na het vaststellen met een bloedonderzoek). Maar het onderhouden van een goede waarde doe je met een volwaardig eetpatroon.

 

Waar kunnen wij bij helpen?

Bij ons krijg je een professionele beoordeling van je huidige eetpatroon. Hoe je geen voedingsstoffentekorten oploopt en wat je kunt doen als dit niet het geval is. Je krijgt duidelijke adviezen, ook op schrift, met daarbij allerlei variatiemogelijkheden zodat het een smakelijk en leuk eetpatroon blijft. Als vegetariër kun je prima gezond en volwaardig eten, mits je het vlees maar goed en dagelijks vervangt.