Maag- en darmklachten


Wat houden maag- en darmklachten in?

Er zijn verschillende vormen van maagklachten zoals brandend maagzuur, maagzweer, middenrifsbreuk (Hernia diafragmatica). Bij darmklachten kunt u o.a. denken aan   prikkelbare darmsyndroom (PDS), diarree, obstipatie (verstopping), divertikels (uitstulpingen van de darmwand in de buikholten), ziekte van Cronh (chronische ontstekingsziekte van het spijsverteringskanaal), Colitis ulcerosa Ontsteking dikke darm).

Prikkelbaar darmsyndroom, ook wel spastische darm genoemd, komt vaak voor. Als er klachten zijn die niet onder een andere noemer geschoven kunnen worden, wordt de diagnose PDS meegegeven. De klachten zijn divers van aard en de ernst er van ook.  Zo komt obstipatie afgewisseld met diarree voor, opgeblazen gevoel, hoorbaar borrelen van de darmen, winderigheid (wel en niet met geur), pijnlijke krampen, acute diarree. Bekend is dat de psychische staat veel invloed heeft op de klachten en ook bepaalde voedingsmiddelen/manier van eten deze triggeren. shutterstock_44269648.jpg

 

Rol diëtist

De diëtist geeft uitleg over de relatie voeding en de aanwezige maag- en darmklachten. Bij het voorkomen van de klachten speelt voeding een belangrijke rol. Een diëtist kan begeleiden in het aanpassen van het eetpatroon. De nadruk wordt gelegd op allerlei praktische tips en adviezen waardoor de klachten verminderen of zelfs verdwijnen. Het meer zelfinzicht krijgen in relatie voeding en klachten is hierbij heel belangrijk.

 

 

 

Waar kunt u alvast op letten?

In verband met  uw maag en/of darmklachten is het goed rekening te houden met de onderstaande punten:
•    Vermijd  ui, prei, knoflook, paprika en alle koolsoorten, behalve bloemkool 
    en broccoli
•    Vermijd sterke kruiden en specerijen 
•    Eet geen citrusvruchten en kiwi (ook het sap hiervan) 
•    Wees matig met koffie
•    Wees matig met chocolade
•    Vermijd  koude dranken en ijs
•    Vermijd koolzuurhoudende dranken
•    Probeer tijdens de maaltijden niet te drinken, wacht minimaal 30 minuten
•    Probeer rustig te eten en goed te kauwen.


Waar kunnen wij bij helpen?

Wij kunnen samen met u goed in kaart brengen welke relatie er is tussen uw voedings- en vochtintake en uw klachten. En aan de hand van die uitkomsten een persoonlijk voedingsadvies voor u opstellen. Hierbij goed oplettend dat de weg gelaten producten goed vervangen worden, zodat u geen tekoerten oploopt.

Tevens kunnen wij u goed begeleiden met het volgen van het FODMAP dieet.