nl gb

Ondergewicht


Wat is ondergewicht?

Ondergewicht betekent dat men minder weegt bij de lichaamslengte dan wat  geadviseerd wordt. Ondergewicht kan komen door een onderliggende, onbekende ziekte. Als men in een korte tijd veel afvalt zonder dat er een aanwijsbare reden voor is, is het beter even naar de huisarts gaan. Ondergewicht kan ook komen door een snelle stofwisseling of door een eetstoornis. Ga ook bij (het vermoeden van) een eetstoornis altijd naar de huisarts.

Een te laag gewicht is een risico voor de gezondheid. Men heeft namelijk een verhoogd risico op een tekort aan voedingsstoffen, achteruitgang van de conditie door verminderde spierkracht en ook op minder energie. Om te weten wanneer men ondergewicht heeft, is de BMI een belangrijke richtlijn.

Als volwassene tussen de 18 en 70 jaar is dit een BMI van < 18,5 en boven de 70 jaar een BMI van < 20. Voor kinderen beneden de 18 jaar, geldt voor elke leeftijd een andere richtlijn. Als u uw BMI wilt uitrekenen, klik dan hier

Er is sprake van onbedoeld gewichtsverlies:

> 5% ongewild gewichtsverlies binnen 1 maand

> 10% ongewild gewichtsverlies binnen 6 maanden en/of

een te laag lichaamsgewicht

 

Rol diëtist

De diëtist heeft de beschikking over een screeningsmethode om te meten of er sprake is van ondervoeding. Door de vergrijzing neemt ondervoeding en ondergewicht in Nederland toe. Er zijn vele aspecten die komen kijken bij ondervoeding zoals lichamelijke, psychische en sociale problematiek. Samenwerking met andere zorgverleners is dan ook vaak gewenst. Denk hierbij aan een psycholoog, fysiotherapeut of maatschappelijk werker.

Indien er sprake is van ondervoeding kan de diëtist een dieet (al dan niet met speciale dieetvoeding) opstellen waarbij de vastgestelde tekorten aangevuld worden door specifieke voedingsstoffen te verhogen.

 

 

mager_persoon.jpg

 

Waar kunnen wij mee helpen?

In onze praktijk hebben we veel kennis over ondergewicht/ondervoeding. Bij ons bent u aan het goede adres als u begeleiding wilt voor uw ondergewicht. Als u een kind heeft met een eetstoornis of vermoedt dat er sprake is van een eetstoornis dan kunnen wij u zeker helpen. Maar als volwassene kunt u ook een eetstoornis hebben en op zoek zijn naar een goede persoonlijke begeleiding. Heeft u ondergewicht door andere oorzaken dan kunnen wij u ook zeker goed helpen. Bij ons staat iedereen centraal! We nemen bij de intake altijd een zeer uitgebreide anamnese om te kijken hoe o.a. uw leefsituatie, eetpatroon e.d. is. Samen met u gaan we dan kijken wat voor u haalbare stappen zijn en hoe wij u hierin kunnen begeleiden. Naast het opstellen van uw persoonlijk voedingsadvies begeleiden wij u bij het u zich eigen maken van het 'nieuwe' eetpatroon. Coaching en periodieke evaluatiegesprekken met één van ons kunnen u daarin steunen.