Overgewicht
Wat houdt overgewicht in?
Overgewicht betekent dat iemand meer weegt, dan goed is voor zijn gezondheid.
Door langdurig meer calorieën binnen te krijgen dan nodig is, neemt het lichaamsgewicht toe. Alles draait om de balans tussen de hoeveelheid calorieën die gegeten wordt en de hoeveelheid energie die het lichaam verbruikt. Dit wordt de energiebalans genoemd. Als de balans doorslaat doordat er over een langere periode te veel genuttigd is of te weinig bewogen is, ontstaat er dus overgewicht.
Aan de hand van de BMI, Body Mass Index: gewicht (kg)÷ lengte (m²) kan vastgesteld worden of u een gezond gewicht heeft. Wilt u uw BMI berekenen?
Ondergewicht | BMI lager dan 18,5 |
Gezond gewicht | BMI van 18,5 tot 25 |
Overgewicht | BMI van 25 tot 30 |
Obesitas | BMI van 30 tot 40 |
Morbide obesitas | BMI boven de 40 |
Bariatrische Chirurgie
Wij begeleiden regelmatig mensen die in het voortraject van bariatrische chirurgie zitten en rapporteren aan en overleggen met de diëtisten van het ziekenhuis of obesitasklinieken. Soms zien wij ook de mensen na de ingreep terug op ons spreekuur. Blijvende gedragsverandering kan nog steeds een aanwezig probleem zijn, deze wordt niet weg genomen met de operatie.
Als u een BMI van boven de 40 of boven de 30 heeft, met specifieke aan overgewicht gerelateerde medische klachten, bijvoorbeeld diabetes, heeft en door een multidisciplinair team goedgekeurd bent, komt u in aanmerking voor zo'n ingreep. Hierover heeft u al jaren nagedacht. Als eis wordt gesteld dat u recentelijk (3-4 jaar geleden maximaal) een behandeling bij een professional heeft gehad. Indien dit niet het geval is, zal u dus eerst voor een periode van 3 tot 6 maanden bij een diëtist bij u in de buurt in begeleiding moeten gaan. Dit heeft meteen als voordeel dat uw eetpatroon regelmatig en gezond is voordat u de operatie ondergaat. Tevens kunt u na de operatie en het natraject in het ziekenhuis ook weer terug in begeleiding bij dezelfde diëtist gaan als u daar behoefte aan heeft. Het kan zijn dat als het afvallen stopt terwijl u nog kilo's er af wil hebben, u het weer wat moeilijker krijgt en oude gewoontes de kop opsteken. Dan is het goed om daar hulp/steun bij te zoeken bij iemand die u al kent en vertrouwt.
Rol diëtist
Hoe het overgewicht is ontstaan, is een belangrijke vraag om na te gaan. Ben je de afgelopen jaren steeds iets zwaarder geworden of is het iets van de laatste tijd? Vaak kun je zelf wel inschatten wat de valkuilen zijn. Maar hoe deze aan te pakken? De diëtist kan je inzicht geven in de aandachtspunten en praktische handvatten aanreiken om deze actief te veranderen. Tevens kunnen knelpunten als emotie-eten in de begeleiding meegenomen worden. Dit, zodat je niet terug valt in je oude gedrag als je verdrietig bent, moe voelt of last van stress hebt.
Waar zit de meest voorkomende valkuil?
De meest voorkomende valkuil zit in de tussendoortjes/snaaien. Bijna iedereen heeft wel behoefte aan iets te eten tussen de maaltijden door. Maar wat er dan gekozen wordt aan producten kan te veel calorieën bevatten, hetgeen het lichaam vaak niet verbruikt. Vooral de avonden kunnen een valkuil zijn. Eindelijk even rust, tijd voor jezelf en dan mag je toch wel iets...
Voorbeelden van verstandige tussendoortjes zijn: fruit, zuivelproducten, een belegde boterham, krentebol, rauwkost, 1 granenkoek of een handje noten.
Waar kunnen wij bij helpen?
Het veranderen van uw eet-, drink-, en beweegpatroon (leefstijl) is vaak heel ingrijpend en gaat dikwijls met vallen en opstaan.
Wij kunnen u hierin een optimale begeleiding bieden.
Na het afnemen van een uitgebreide voedinsganamnese, krijgt u een persoonlijk voedingsadvies op maat, met daarin veel aandacht voor uw eetcultuur, rekening houdend met uw smaakvoorkeuren en met veel variatiemogelijkheden. Daarbij krijgt u allerlei handvatten bij hoe om te gaan met bijzondere gelegenheden, zoals verjaardagen, feestjes, uit eten en vakanties. Ook leren wij u hoe om te gaan met emotie-eten. Wij bieden u een begeleiding aan die wat langer kan duren, zodat u alle situaties heeft meegemaakt en weet hoe daar mee om te gaan voortaan. Een blijvend gezond leefpatroon als einddoel zou toch mooi zijn.