nl gb

Zwangerschap


Hoe eet je tijdens de zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap moet het lichaam van de moeder de baby gedurende negen maanden van alle nodige voedingsstoffen voorzien. Goed eten is dus heel belangrijk, en dat zowel voor de zwangere als voor het kind. Wie bovendien al van vóór de zwangerschap gezond en gevarieerd eet, loopt tijdens en na de zwangerschap minder kans op voedingstekorten. In de volksmond heet het dat men voor twee moet eten. In de realiteit betekent goed eten echter niet eten voor twee maar wel twee keer zo goed eten. Met andere woorden: de kwaliteit van de voeding is van groter belang dan de kwantiteit.

Een gebalanceerde voeding tijdens de zwangerschap is belangrijk om verschillende redenen. Het draagt bij tot een goede gezondheid van de moeder zodat de zwangerschap vlot verloopt en de kans op complicaties tijdens de zwangerschap en de bevalling beperkt wordt. Bovendien bevordert een goede voeding een goed herstel na de bevalling.

Daarnaast is een gebalanceerde voeding tijdens de zwangerschap essentieel voor een optimale groei en ontwikkeling van de baby en bepaalt het ook mee de gezondheidstoestand van het kind bij de geboorte en tijdens de eerste levensweken.

Een gezonde voedingstoestand van het kind vormt de basis van zijn verdere ontwikkeling. In geval van een ongebalanceerde voeding tijdens de zwangerschap stelt men vaker prematuriteit vast en een gebrekkige weerstand tegen infecties.

 

Rol diëtist

Juist op het moment van zwanger willen worden of er is al sprake van zwangerschap kan de diëtist adviezen geven over wat wel en niet eten en adviezen geven over de nodige voedingssupplementen. Tevens kan de diëtist het gewicht monitoren om niet meer kilo's aan te komen dan nodig is en om eventueel gewichtsreductie te begeleiden zodat zwangerschap plaats kan vinden.

 

 

zwangere_buik.jpg

 

Waar kunnen wij bij helpen?

Op al uw voedingsvragen voor, tijdens of na uw zwangerschap kunnen wij u antwoord geven.

Denk hierbij aan vragen zoals:

- Waar moet ik op letten tijdens mijn zwangerschap? En daarna?
- Hoe houd ik mijn gewicht onder controle tijdens de zwangerschap?
- Welke producten mag ik nu niet gebruiken?
- Eet ik wel zo gezond als ik denk?
- Wanneer moet ik extra vitaminen of mineralen innemen?
- Krijg ik voldoende voedingsstoffen binnen als ik geen vlees eet?
- En wat als ik geen zuivel gebruik?
- Waar moet ik op letten tijdens de borstvoedingsperiode?

Tevens houden wij rekening met eventueel andere aanwezige aandoeningen die een rol kunnen spelen bij uw voedingsadvies, zoals overgewicht, ondergewicht, voedselallergie- of intolerantie voor een of meerdere voedingsmiddelen, Diabetes Mellitus Gravidarum (suikerziekte tijdens de zwangerschap), obstipatie, misselijkheid, brandend maagzuur. Zodat u een passend voedingsadvies op maat heeft!