nl gb

Alcohol


Wat doet alcohol?

Alcohol hoort bij gezelligheid volgens velen. Hoe vaak hoort u wel niet dat wanneer u iets fris wilt: hè, doe niet zo ongezellig!

Maar wat heeft gezelligheid te maken met het effect van alcohol in uw lichaam? Men wordt er vrolijk van (soms niet als u een bepaalde drempelhoeveelheid voorbij gaat, de vervelende dronkenmanschap), remmen gaan los en u doet daardoor dingen die u normaal niet zou doen of zegt of zou durven te zeggen. Dit zijn mentale gevolgen. Maar wat zijn de fysieke gevolgen?

 

Werking alcohol op ons lichaam

Het lichaam neemt alcohol snel op. Wanneer alcohol langzaam en bij het eten wordt gedronken, gaat het trager. Via de dunne darm wordt alcohol in het bloed opgenomen.

Het lichaam breekt alcohol zo snel mogelijk af. In de maag wordt al een klein gedeelte afgebroken. De alcohol die in het bloed terechtkomt, wordt door de lever afgebroken. 

 

Bijwerkingen van alcohol

  • Alcohol kan leiden tot lichamelijke en geestelijke afhankelijkheid of verslaving.
  • Verhoogd risico op hart- en vaatziekten.
  • Verhoogd risico op bepaalde vormen van kanker.
  • Leveraandoeningen.
  • Hersenbeschadigingen.
  • Milde vorm van diabetes.
  • Remt de opname van vitamine B1.
  • Bij een ernstige alcohol verslaving is het risico op een gebrek aan vitamine B1 groot. (het Wernicke-syndroom).

 

alcohol.jpg

 

Wat levert alcohol?

Alcoholische dranken leveren naast alcohol, vocht en koolhydraten. De hoeveelheid koolhydraten per alcoholische drank verschilt sterk. Deze koolhydraten zijn voornamelijk suikers. 

Alcohol werkt verder ook vochtuitdrijvend. Door alcohol neemt de urineproductie in het lichaam toe. Het is aan te raden alcohol af te wisselen met water om de vochtbalans op peil te houden.

 

Waar kunnen wij bij helpen?

Vanwege gezondheidsredenen kan het belangrijk zijn voor u om gezonder te gaan leven. Hierbij hoort ook het verminderen van uw alcoholintake. Dat kan lastig zijn, zeker als u het al jaren zo doet. In overleg met u kijken we wat de mogelijkheden zijn, waar uw valkuilen zitten (sociale gelegeheden, thuis alleen) en hoe u anders er mee om kunt gaan.