Bij welke leeftijd kun je bij ons terecht?
Misschien denk je nu, wat bedoelen ze daar nu mee "leeftijdscategorieën". Hiermee willen wij je aangeven dat iedereen bij ons terecht kan, van jong tot oud. In ons team zijn bijvoorbeeld ook kinderdiëtisten.
Leeftijdscategorieën zijn onder te verdelen in:
Baby's, van 0-1 jaar
Of je nu vragen heeft over borstvoeding, zuigelingenvoeding of de eerste hapjes. Voor al dit soort vragen kun je bij ons terecht.
Peuters, van 1-4 jaar
Heb je vragen zoals eet mijn peuter wel voldoende, hoe leer ik mijn peuter gevarieerder te eten, hoe kan ik het beste omgaan met de "peuterpuberteit" als het gaat om de eetgewoontes.
Kleuters, van 4-6 jaar
Voor je schoolgaande kind verandert er een hoop. Alleen al het feit dat je kind op school met de leerkracht een tussendoortje eet en drinkt. Heb je vragen over wat nu verantwoorde tussendoortjes zijn of wat je kleuter het beste kan drinken of als lunch mee kunt geven. Dan bent je bij ons op het juiste adres.
Schoolkind, van 6-12 jaar
De ontwikkeling van je kind gaat steeds verder en daarbij ook de smaakontwikkeling. Als ouder kun je heel goed je kind stimuleren om steeds gevarieerder te gaan eten. Een kind is geneigd heel snel te zeggen "dat lust ik niet", maar hier is een Gouden regel voor. Het is wetenschappelijk bewezen dat je kind pas na tien keer proeven kan zeggen "ik lust het niet"!
Pubers, van 12-18 jaar
In de puberteit verandert er een hoop. In deze periode gaat je kind (jij) naar de middelbare school en komt je puber (kom jij) in een behoorlijke groeispurt naar de volwassenheid. In deze periode heeft je kind (heb jij) veel meer energie nodig. Hiervoor is het van belang dat het eetpatroon zo verantwoord mogelijk veranderd.
Volwassenen, van 18-70 jaar
Dit is een hele brede periode, waarin je allerlei vragen over voeding kunt hebben. Er zijn heel veel voedingsgerelateerde klachten waar wij je in kunnen begeleiden.
Ouderen, 70 jaar en ouder
In deze periode is het ook van belang dat je voldoende blijft eten. Uit ervaringen en onderzoeken weten wij dat je in deze leeftijdscategorie vaak minder gaat eten door verminderde eetlust. Het gevaar is dat je voedingstoestand verslechterd en je hierdoor allerlei klachten krijgt. Zie ook bij Ouderenzorg.
Tips
Als je kind zegt: "Ik lust dat niet", vergeet dan niet dat je kind het eerst tien keer geproefd moet hebben om echt te kunnen zeggen:"Ik lust het niet!"
Hoe kun je hier als ouder mee omgaan?
Als je kind bijvoorbeeld zegt geen broccoli te lusten, probeer het dan met tussenpauzes op verschillende manieren aan te bieden; gekookt, rauw als salade met een lekkere dressing, geroerbakt (met bijvoorbeeld knoflook), gepureerd als soep.
Probeer je kinderen te stimuleren om water en (kruiden)thee te drinken. Er wordt heel veel frisdrank gedronken waar ongelofelijk veel suikers in zitten.
In frisdrank, limonade, chocomel of yoghurtdrank zit veel suiker; ook wel de "verborgen" suiker genoemd.
Wist je dat kinderen die niet zo vaak zoete dranken krijgen meestal beter eten dan kinderen die veel limonade en frisdrank krijgen?
Om je een idee te geven hebben we een aantal suikerrijke dranken op een rijtje gezet:
1 glas frisdrank(prik) 5 klontjes
1 glas tweedrank 5 klontjes
1 glas appelsap 4 klontjes
1 glas yoghurtdrank 5 klontjes
1 glas limonadesiroop 4 klontjes
1 glas chocolademelk 4 klontjes
Probeer met je puber te bespreken wat voor verantwoorde tussendoortjes en lunchvariaties er zijn die je kind lekker vindt. Mocht je hier advies bij willen kun je altijd een beroep op ons doen.