nl gb

allergie.jpg

Voedselallergie en voedingsintolleratie


Voedselallergie

Het afweersysteem in het lichaam maakt antistoffen tegen
bepaalde eiwitten in de voeding (bijvoorbeeld die in melk voorkomen). Doordat het lichaam antistoffen afgeeft treden er ziekteverschijnselen op. Bekende voedselallergieën zijn: koemelkallergie, glutenallergie (coeliakie), pinda-allergie en soja-allergie.

Voedselintolerantie

Hierbij reageert het afweersysteem niet door antistoffen af te geven. Het voedsel zelf veroorzaakt de ziekteverschijnselen. Meest bekende hiervan is wel lactose-intolerantie. Lactose (melksuiker) kan niet worden afgebroken in de darmen omdat het enzym lactase ontbreekt. Dit geeft allerlei klachten, zoals winderigheid en diarree.

Ergens allergisch voor zijn betekent dat een bepaald product klachten geeft. Deze klachten kunnen variëren van jeuk en uitslag tot ernstige shock reacties.
Producten die voor zulke soorten reacties zorgen worden allergenen genoemd. Zo bestaan er ook voedselallergenen. De meest voorkomende zijn: pinda's, kippenei, koemelkeiwit, bepaalde soorten fruit, vis, tomaat en noten.

Rol diëtist

Na een bloed- of huidtest kan de diëtist met de uitslagen een vertaalslag maken naar een passend dieet. Hierbij word(t)en de voedingsstof(fen) waarvoor de allergie is, geëlimineerd en vervangen door een gelijkwaardig product zodat er geen tekorten opgelopen worden. Als er sprake is van één voedselallergie kan het dieet redelijk goed gevolgd worden, maar bij meerdere voedselallergieën wordt het allengs moeilijker. Frequente begeleiding met ondersteuning is hierbij erg belangrijk, zodat een zo volwaardig mogelijke voedingsintake gewaarborgd blijft.

Waar kunnen wij bij helpen?

Wanneer je last hebt van een voedselallergie of intolerantie, ben je bij ons op het goede adres. Wij hebben hier veel ervaring mee! Bij ons kun je terecht voor allerlei voedselallergieën zoals koemelkallergie, kippeneiwitallergie, tarweallergie, pinda-allergie, soja-allergie, kruisallergieën (b.v. de berkenpollen kunnen een allergische reactie geven bij o.a. steenvruchten) en intoleranties zoals een lactose intolerantie. In bepaalde gevallen starten we met een eliminatie dieet en gaan we stap voor stap de voeding weer uitbreiden en kijken waar er wel/niet reacties ontstaan.

Samen met jou gaan we kijken naar welke producten je het beste in je voeding kunt vermijden om je klachten te laten verminderen of verdwijnen. We zullen natuurlijk ook kijken welke producten je juist wel mag hebben! Wij bespreken heel uitgebreid je eetpatroon om je daarna zo goed mogelijk te kunnen adviseren. Het komt namelijk nog wel eens voor dat sommige producten waarvan je denkt dat ze geen klachten geven, toch het desbetreffende allergeen bevatten. Verder zullen wij je begeleiden met het aanpassen van je eetpatroon o.a. door het geven van allerlei praktische tips en productkeuzen zodat je zelf binnen je dieet kunt variëren.