Gezonde voeding: Wat houdt dit nu precies in?


Geen enkel voedingsmiddel of bestandsdeel is van zichzelf 'gezond' of 'ongezond'. Het gaat erom dat uw voeding de noodzakelijke bestanddelen bevat en in de goede verhouding.

In Nederland zijn er veel instanties bezig met gezondheid in relatie tot voeding. Voorbeelden van zulke instanties zijn: het Voedingscentrum, de Nederlandse Hartstichting, Maag-Lever-Darmstichting en de Nederlandse Kankerbestrijding. Ze hebben elk hun eigen richtlijnen opgesteld ten aanzien van gezonde voeding. Deze komen in grote lijnen met elkaar overeen.
Het meest uitgebreid zijn de SPELREGELS VOOR GOEDE VOEDING van het Voedingscentrum. Actueler en daardoor beter bekend als de Schijf van 5.

Hierbij wordt uitgegaan van een indeling van 5 vakken, die totaal aangeven wat u precies bij elke maaltijd binnen zou moeten krijgen. De 2 grote vakken zijn voor groenten & fruit en de zetmeel- & graanproducten. Daarna 2 kleinere vakken voor eiwitten en vocht. Tenslotte het 5e vak voor vetten.

Door alle 5 de vakken in uw maaltijd aanwezig te laten zijn, dus bijvoorbeeld een boterham besmeerd met margarine en belegd met vleeswaren, daarbij een glas melk, een sinaasappel en een kop thee zorgt er voor dat deze maaltijd gezond en allesbevattend is.

Door bij elke maaltijd voor andere producten te kiezen, zorgt u er voor dat uw eetpatroon gevarieerd blijft en dat u alle voedingsstoffen binnen krijgt.